Argon gazlı ısıcam; ikili ve üçlü camlardaki ara bölmelere argon gazının doldurulduğu bir sistemdir. Türkiye’de olduğu kadar dünyada da tercih edilen bir camdır. Argon gazı havadan daha ağır olduğu için hem enerji verimliliği hem de ısı yalıtımı açısından diğer camlara göre daha avantajlıdır. Hava ile kıyaslandığında; %90 oranında argon gazının doldurulması durumunda, camda sağlanan ısı yalıtımı özelliğinin %16 oranında arttırıldığı görülmektedir. Isıcam Sinerji ve Isıcam Konfor kaplamalı ünitelerde kullanılması halinde; yanıcı ve patlayıcı olmadığı için herhangi bir tehlikesi bulunmamaktadır. Argon gazlı ısıcamın bir ömrü bulunmaktadır ve yılda ortalama %1 oranında argon gazının kaçabileceği dikkate alınmalıdır.
Argon Gazlı Isıcam’ın Avantajları
Argon gazlı camların artıları aşağıda verilmiştir:
- Isı yalıtımını iyileştiren bir özelliği bulunmaktadır.
- Ses yalıtımına katkı sağlamaktadır.
- Camda oluşacak olan ısı akışını azaltmaktadır.
- Üçlü camda argon gazının kullanılması durumunda; ısı yalıtımı maksimum seviyeye çıkartılabilmektedir.
- Cam çevresinde yoğuşma ve don oluşma ihtimali azalmaktadır.
- Gaz ile kapatıldığı ve sızıntı yapmayacağı için bu tür camlar bütün iklim kuşaklarında kullanılabilmektedir.
- Mor ötesi ışınları engelleyen bir özelliği bulunmaktadır.
- Tasarruf sağladığı için diğer camlara göre ödenen ek maliyet kısa süre içerisinde kendini amorti edebilmektedir.
- Oksijen gazı gibi oksitlenme durumu oluşmamaktadır.
- Isıtma ve soğutma sistemlerinin maksimum verim elde edildiği bir cam türüdür.
- Toksik olmadığı için çevreyi kirletmeyen bir özelliği bulunmaktadır.
Argon Gazlı Isıcam’ın Dezavantajları
Argon gazlı camların eksileri aşağıda sıralanmıştır:
- Genleşme veya daralma özelliği olmayan bir camdır. Ancak yüksek rakımlı bölgelerde, özellikle 1.500 m ve daha yüksekteki binalarda kullanılacağı zaman ekstra özenli olunması gerekmektedir. Düzgün kapatılmaması problem çıkartabilmektedir.
- Ortalama biçilen ömür 20 sene olmaktadır. Argon gazının camdan kaçması ile beraber cam özelliğini yitirmektedir.
- Cam yalıtımında küçük de olsa boşluk olmaması gerekmektedir. Çünkü boşluğun olması durumunda, bu boşluktan Argon gazı kaçabilmektedir.
- Tek delikten pompalanarak doldurulması gerekmektedir. Çünkü çift delikten pompalanması halinde dolum başarısız olabilmektedir.
- Metal çıta kullanılmaktadır ve bu metal çıtalar belirli bir süre sonra hem ısının hem de gazın sızmasına izin verebilmektedirler.
Argon Gazlı Isıcam’ın Alternatifi Nedir?
Argon gazlı camlara alternatif olarak kripton dolgulu camlar kullanılabilmektedir. Kripton dolgulu camlar henüz Türkiye’de ticari olarak bir pazarı olan cam türü değildir. Daha çok Avrupa Birliği ülkelerinde ve İngiltere’de kullanımı yaygınlaşmaya başlamaktadır. Fiyat olarak bakıldığında; argon gazlı ısıcamlara göre daha pahalı olduğu görülmektedir. Maliyet farkı ise ortalama 2 kattır. Ancak cam izolatörü olarak değerlendirildiğinde; kripton dolgulu camların argon gazlı ısıcamlara göre daha avantajlı olduğu tespit edilmektedir. Aylık enerji harcaması açısından değerlendirildiğinde; argon gazlı ısıcama göre kripton dolgulu camlar %40 oranında kar elde ettirmektedirler.